Ce este terapia ABA?

Terapia ABA (terapia cognitiv-comportamentala) este stiinta care studiaza modul in care evenimentele din mediul inconjurator ne influenteaza comportamentul.

Iata un bun exemplu: “Sa spunem ca un copil pe nume George, in clasa a 5-a, are probleme cu cititul. Putem sa presupunem ca aceasta activitate nu-i ofera lui George nicio satisfactie. Poate parintii nu-i ofera nicio recompensa, profesoara nu observa efortul pe care acesta il depune pentru a-si imbunatati cititul, iar prietenii lui apreciaza la el alte lucruri. Il putem ajuta pe George sa-si imbunatateasca aceasta abilitate aranjand mediul astfel incat el sa obtina unele beneficii daca va exersa cititul mai des. Ii putem cere profesoarei sa-i acorde mai multa atentie cand citeste. Daca George va citi mai corect, mai fluent inseamna ca am gasit un eveniment din exterior care sa-i modifice comportamentul.” Aceeasi idee o putem folosi pentru un comportament problema insa trebuie sa urmarim diminuarea acestuia. La aceste lucruri se refera terapia ABA.

O mare parte din terapia ABA o reprezinta Discret Trial (lucrul unu la unu). Aceasta metoda cuprinde 4 parti:

  1. Ii prezentam copilului un stimul (o intrebare, o imagine, un cub, o piesa de puzzle, un pattern) impreuna cu un indiciu cam cum ar trebui sa arate raspunsul.
  2. Copilul raspunde la acel stimul (raspunde la intrebare, pune cubul la locul indicat, arata ce urmeaza etc.)
  3. Consecinta la raspunsul lui (o recompensa daca a raspuns corect, orice alt comportament este ignorat sau corectat fara a-i acorda o prea mare importanta)
  4. O pauza pana ii prezentam urmatorul stimul.

Acest model este folosit in faza de inceput a terapiei pentru un copil cu autism. Acest sitting poate lua mult mai multe forme, depinde foarte mult de experienta terapeutului si de personalitatea copilului.

Pentru cine sau pentru ce putem folosi terapia ABA?

Raspunsul este pentru oricine si aproape pentru orice. Este adevarat ca in ultima perioada terapia ABA a fost si este un suport in recuperarea persoanelor diagnosticate cu autism insa ea nu se opreste aici.

Numeroase studii au demonstrat ca tehnicile ABA pot ajuta la:

  • imbunatatirea vocabularului (pentru copiii cu tulburari sau intarzieri de limbaj);
  • dezvoltarea unor abilitati sociale (pentru copiii cu dezechilibre emotionale, probleme de comportament);
  • abilitati de joc (pentru cei ce au dificultati in a intelege rolul si importanta regulilor);
  • abilitati de autonomie personala (ii invata pe copii rutina zilnica si importanta acesteia);
  • abilitati cognitive (pentru copiii dignosticati cu intarziere mentala);
  • invatarea unei meserii;
  • rezolvarea problemelor de comportament.

Daca este un comportament, il putem observa, principiile si tehnicile terapiei ABA pot ajuta la imbunatatirea sau diminuarea lui.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.