Cand un copil nu te asculta, ba mai mult reactioneaza contrar cerintelor tale, exista de obicei un motiv. Chiar daca doar vrea sa obtina atentie, sa testeze limitele, sau e pur si simplu frustrat din cauza scolii, pentru a gasi solutia/consecinta ideala este foarte important sa intelegi exact motivul pentru care el se comporta asa.

Cateva indicatii pentru a facilita cooperarea:

  1. Dati doar instructiuni pe care sunteti siguri ca le veti urma pana la capat. A duce la bun sfarsit o instructiune presupune ca veti ghida fizic copilul pe toata perioada sarcinii sau ca-i veti da o consecinta pe care sa o respectati (recompensa pozitiva chiar daca l-ati ajutat si el a plans), incurajam comportamentele pozitive.
  2. Nu-i dati multe sarcini din prima zi, il veti frustra foarte repede si vrem sa evitam acele momente pe cat posibil.
  3. Fiti atenti la ceea ce declanseaza crizele (antecedentul) si incercati pe zi ce trece sa modificati cate putin/ sau sa va adaptati comportamentul in functiie de reactiile ei.
  4. Propuneti-i 2 activitati placute intre care sa faca o alegere.
  5. Propuneti-i 2 optiuni dintre care sa aleaga una obligatoriu: ex.: “Vrei sa faci baie sau sa te duci la culcare?”
  6. Continuati prin a-i propune sa faca activitati pe care nu le agreaza dar foarte simple
  7. In timp ce face o activitate, luati-i inainte si dati-i o sarcina: ex. “daca a pus mana pe clanta si vrea sa inchida usa ii spuneti” “Inchide usa” si tot asa.
  8. Dati-i instructiunile pe un ton calm si asteptati-va sa va asculte.(adoptati o atitudine relaxata, de autoritate)
  9. Oferiti-i ocazia sa controleze situatia.
  10. Recompensati fiecare incercare de a ceda.

Folosind aceste mici sugestii puteti dezvolta diferite programe pentru cooperare. Un copil cu reguli bine structurate este un copil fericit, are mai mult timp de joaca.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.