Ne folosim foarte des de faptul ca multor copii le place sa se joace si pentru asta cumparam jucarii, aranjam un play date, mergem in parc sau la locurile de joaca. Nimeni nu se indoieste de importanta jocului in viata copilului. Ii dezvolta increderea in sine, aptitudinile sociale si imaginatia.

Dar ce se intampla cand copilul nu stie sa se joace?

Copilul nu pare a fi interesat de jocurile corespunzatoare varstei, prefera sa invarta jucariile sau sa le arunce. Sau este atat de implicat in jocul cu un obiect ca nu mai este interesat deloc de persoanele din jur. O alta problema apare atunci cand copilul invata cum functioneaza un joc insa prezinta dificultati in al transforma in joc innteractiv sau simbolic. Spre exemplu, pot invata sa construiasca strazi din cuburi insa nu se pot preface ca pe acele strazi poate merge cu masinile sau se poate juca cu alti copii.

Daca jocul este dificil pentru copilul tau, exista cateva lucruri pe care le poti face sa inbunatateti/dezvolti aceste deprinderi:

Pasul 1. Invatam copilul sa tolereze prezenta adultului

Copilul se poate juca cu o jucarie insa de indata ce se apropie adultul acesta pleaca.  Ceea ce poate intelege copilul este faptul ca atunci cand vine adultul distractia se opreste (cere ceva de la el, controleaza jocul etc.). Un prim pas ar fi sa ne apropiem de el si incercam sa ne distram impreuna fara sa-i cerem nimic. Daca lui Mihai ii place sa scuture o jucarie, ne asezam langa el si scuturam si noi o alta jucarie fara sa-i cerem prea multe lucruri.

Atentie: adultul trebuie sa aiba propriile jucarii, nu i le luam copilului din mana.

Pasul 2: Incepem incet sa manipulam jocul

O data ce Mihai accepta sa aiba adultul in preajma lui, adultul poate incerca sa controleze parti din joc. Daca Mihai se joaca cu masina i-o putem lua pentru 10 secunde si o plimbam pe diferite suprafete. Daca accepta, recompensam si apoi ii dam din nou controlul.

Atentie: Acest pas este dificil pentru multi pitici, nu insistati prea tare si pregatiti multe recompense.

Pasul 3: Marim timpul de joaca

Daca Mihai accepta sa intre in jocul nostru, incercam sa-l invatam mai multe secvente cu jucaria respectiva. Exemplu: daca ne jucam cu o masina, punem masina intr-o masina de spalat, ii pune benzina, caram lucruri cu ea, simulam un accident cu o alta masina etc.

Atentie: orice ati face, nu uitati sa va distrati!

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.