În aceasta perioada ne-am propus sa ajutam părinții și terapeuții aflați la început de drum și nu numai.
Prima și cea mai importantă situație in terapie este sa stabilesti un canal de comunicare cu terapeutul cu care colaborezi și cu parintele pe care vrei sa-l ajuți.
In terapia ABA exista foarte mulți termeni de specialitate care definesc tehnici de intervenție.
Rolul nostru ca si coordonatori este de a ne adapta discursul in functie de persoanele cu care comunicam astfel incat mesajul sa ajunga la fiecare.
Sunt convinsă ca am auzit cu toții de: recompensa diferențiată, extinctia comportamentului, recompensa pozitivă, recompensa negativă, timme-out, stimulul control, stimul discriminativ și multe altele.
Nu-i nicio problema dacă sunt persoane care nu știu ce înseamnă, rolul nostru este de a va ajuta. Voi încerca sa dau câteva exemple care sa va ajute in relatia cu coordonatorul sau terapeutul dumneavoastră.
Iata 5 dintre cei mai intalniti termeni din terapie:

  • Recompensa pozitivă, nu înseamnă decât faptul ca după ce copilul face ceva (strange hainele, face teme, spune te rog) primește ceva ce-i place (un pupic, o imbratisare, o jucarie) si o sa repete acel comportament pe viitor.
  • Recompensa negativă, înseamnă când ii luam copilului ceva ce-l deranjează ( căciula de pe cap când este cald, închidem fereastra când este frig, sau pur și simplu oprim o activitate care nu -i place) și pe viitor va ști ce sa facă ca sa scape de ceva neplăcut.
  • Stimulul discriminativ: poate fi un sunet, o imagine, un semnal care-l informează pe copil ca recompensa este disponibilă și trebuie sa răspundă ca sa o primească. ( arată cifra 4, când pe masa este 4 și 5, stimulul discriminativ este 4 care-i spune ca arătându-l va fi recompensat)
  • Recompensa diferențiată: se folosește in general cu comportamentele problema ce se doresc înlocuite sau diminuate: primește doar când spune “ mami te rog da-mi apa” celelalte variante de răspuns “ da-mi apa” pe un ton ridicat nu vor fi recompensate ci vor fi ignorate.
  • Extincția: înseamnă eliminarea recompensei pe care o primește prin comportamente neadecvate. “ dacă vrea atenție nu face decât sa tipe, nu-i mai mai ofer niciun fel de atenție pe țipat “

In articolele urmatoare vom incerca sa surprindem cateva situatii prin care trecem fiecare dintre noi. Ramaneti alaturi de noi 🙂

Ai un copil care intampina intampina dificultati? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.