Nu e usor sa fii parinte. De-a lungul anilor am intalnit copii de toate varstele cu sau fara deficiente, fiecare unic in felul lui.  Majoritatea parintilor au ceva in comun: grija pentru copilul lor. Cand ai un copil cu deficiente, timpul nu este prietenul tau. Trebuie sa fii foarte atent la ceea ce spui, cum spui sau cum interactionezi cu el pentru a nu provoca o criza de comportament.

Iata 5 lucruri pe care le poti evita in educatia copilului tau.

1. Inconsecventa discursului

Lipsa de consecvenţă este una dintre cele mai mari probleme ale părinţilor, indiferent de metoda de educaţie aleasă. Succesul pe care îl veţi obţine e direct legat de cât de consecvent sunteţi. Nu renunţaţi. Nu căutaţi scuze.

2. Prea multe recompense pentru prea putine lucruri

Tot ceea ce oferim trebuie sa fie direct proportional cu ce primim in schimb. Spre exemplu, daca ii dam copilului o masina cu telecomanda atunci cand a stat frumos pe scaun, nu vom putea tine pasul cu comportamentele care necesita mai mult efort din partea lui.

3. Lipsa consecintelor

Dupa fiecare comportament pozitiv sau negativ trebuie sa urmeze o consecinta, pozitiva sau negativa. Lipsa acesteia poate induce copilul in eroare. Nu va sti daca e bine sau nu ceea ce a facut si se va opri sau continua sa-l faca.

De exemplu: a inceput sa loveasca copii, eu nu-i spun nimic – o sa continue sa-i loveasca pentru ca recompensa negativa (atentia) primita din partea copilului lovit e mai mare decat lipsa consecintei mele.

4. Regulile schimbate de la o zi la alta induc copilul în eroare

Copiii au nevoie de stabilitate, de rutină, iar o regulă schimbată de la o zi la alta îi bulversează teribil. La fel şi faptul că un părinte îl lasă să facă ceva, în timp ce celălalt îi interzice categoric. În această situaţie, copilul nu va şti, pe cine să asculte. În al doilea rând, părinţii îşi subminează reciproc autoritatea şi se va ajunge la un moment dat să nu mai asculte de niciunul.

5. Accesul nelimitat la tehnologie

Folosirea excesiva a tehnologiei, a aplicatiilor si a jocurilor poate duce la suprastimularea unor arii cerebrale. Acest lucru se datoreaza touchscreen-ului, imaginilor colorate si luminoase care ii vrajesc chiar si pe adulti.

Petrecerea timpului in mod excesiv in fata tehnologiei aduce si riscul de izolare.

 

Copilul tau si-a dezvoltat unele comportamente neadecvate? Sau cunosti pe cineva care ar avea nevoie de ajutor? contactati-ne la numarul de telefon 0724730610 sau pe adresa de mail: monica@joytherapy.ro

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.