Joaca este micul univers al copilului tau, locul in care are o lume asa cum isi doreste, si in care poate deveni ceea ce viseaza. Insa, ca si parinte, ai ocazia de a intra in mica lui lume, si rolul de a-l ghida si de a-l invata cateva reguli si bune obiceiuri.

Desi poate parea o activitate naturala, joaca este un comportament care se invata. Pentru cei care au frati mai mari, aceste lucruri se pot invata mai usor, insa pentru copiii unici, parintii sunt cei mai accesibili parteneri pentru timpul liber. Asadar, te poti folosi de aceasta activitate placuta pentru a-l indruma si a-i dezvolta un comportament corespunzator atat in joaca cat si pentru atunci cand va creste mare:

1. Nu il lasa sa castige intotdeauna

La inceput este dificil pentru el sa nimereasca cosul de basket, sau sa castige orice fel de intrecere cu tine ; iar pentru a-i intari placerea de a se juca, si pentru a-i creste stima de sine, este foarte buna ideaa de a-i da ocazia sa stie ce inseamna sa fii pe locul intai. Ai grija insa ca lucrul acesta sa nu devina un obicei, iar jocul sa devina pe parcurs unul cat mai corect. Multi copii, desi pierd la un joc, sustin ca ei au castigat, pentru ca nu pot accepta altfel. Altii pur si simplu refuza sa mai joace, de teama sa nu piarda. Ajuta-ti copilul sa inteleaga faptul ca jocul este distractiv, ca ne bucuram de timpul petrecut impreuna, chiar daca asta inseamna sa nu castigam de fiecare data. Iar castigatorul, oricine ar fi el, trebuie lasat sa se bucure de victoria sa.

2. Lasa-l sa se joace si singur

Nu interveni intotdeauna in jocul copilului tau. Este normal ca el sa aiba si momentele sale de singuratate, in care are ocazia sa isi inventeze singur jocurile. Fara a-ti da seama, este posibil ca jocul dintre voi sa fie de cele mai multe ori ghidat de tine, de ideile si imaginatia ta, el obisnuindu-se sa astepte de la ceilalti aceste lucururi. Jocul solitar este primul lui pas spre independenta si autocunoastere.

3. Jucariile sunt responsabilitatea lui

Asa cum joaca este treaba lui si jucariile pe care le foloseste sunt niste bunuri care ii apartin. Nu i le lua pentru ca esti sigur ca le strica si ca le va aprecia mai mult atunci cand va fi mai mare, pentru ca atunci este posibil sa nu mai aiba nevoie de ele. Da-i voie sa exploreze, sa fie trist daca i se strica o jucarie preferata si sa aiba grija sa nu i se intample asta si a doua oara. Şi nu in ultimul rand, invata-l ca e responsabilitatea lui ca ele sa fie puse la loc de fiecare data dupa ce le foloseste.

4. Dezvolta-i flexibilitatea

Se intampla deseori ca un copil sa aiba o culoare, o jucarie, sau un rol preferat in timpul jocului. Nu este nimic in neregula cu acest lucru, atata timp cat el poate accepta si o alta propunere atunci cand este cazul. Incearca sa il provoci, sa faci schimbari, sa propui lucruri noi, ca apoi pentru el sa poata deveni firesti aceste lucruri. Ajuta-l sa inteleaga faptul ca si alte jocuri sau locuri de joaca sunt distractive, iar uneori este randul nostru sa respectam dorintele si preferintele celorlalti.

5. A se juca cu alti copii este diferit fata de a se juca cu tine

De multe ori, ca parinte si ca adult, poti fi prea permisiv si flexibil in timpul jocului, pentru a-l lasa pe cel mic sa se bucure cat mai mult. In realitate, atunci cand se va juca si cu alti copii, el va avea surpriza sa nu intalneasca un partener la fel de rabdator si matur ca tine. In aceasta situatie pot aparea probleme pe care el sa nu stie sa le gestioneze. Asadar, mai ales daca nu exista posibilitatea de a-l duce la o gradinita, este important ca el sa se joace si cu alti copii. In relatie cu acestia el invata sa gestioneze un conflict, cand sa renunte, sa se bucure alaturi de ceilalti, si mai ales sa-si creeze legaturi de prietenie.

Va doresc spor la joaca!

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.