Majoritatea copiilor cu deficit de atentie au un comportament agitat, nu pot sta la masa mai mult de 5 minute. Exista cateva exercitii pe care le poti face cu copilul tau acasa chiar daca alegi sau nu sa mergi la un specialist.

Exercitiile fizice

Inainte de a incepe stabileste cateva reguli si recompense pentru toti cei implicati. Acestea vor juca rolul obiectivelor tale. Ce vrei sa obtii? Jocurile alese trebuie sa fie in concordanta cu interesele copilului.

  • jocuri interactive
  • jocuri cu obstacole
  • jocuri de competitie
  • jocuri cu mingea etc.

Stabileste zilnic o rutina de exercitii fizice pe care o poti exersa cu copilul tau. Este de preferat sa o faceti afara, in parc dar nu obligatoriu. S-a demonstrat stiintific ca exercitiile fizice ajuta la diminuarea comportamentelor problematice si imbunatarea comportamentelor adecvate si a functiilor cognitive.

Exercitiile la masa

Pentru multi dintre acesti copii masa este un loc de disconfort. Ei nu au abilitatea de a sta linistiti pentru mai mult de 5 minute.
In primul rand trebuie sa incepem cu un sistem de tokeni. Tokenii sunt obiecte pe care copilul le castiga dupa fiecare raspuns corect, iar la sfarsit dupa ce toti au fost castigati, copilul primeste marea recompensa a lectiei. Ii ofera o idee a timpului si a obiectivelor pe care trebuie sa le atinga pana primeste recompensa.

Exemple de tokeni de masa:

  • pe masa avem un puzzle cu cu 6 piese iar dupa fiecare raspuns corect o piesa sa-l termine;
  • insirat 6 margele mari si facut din ele bratara;
    banuti in pusculita;
  • 6 piese de lego cu care sa se construiasca un pod pe sub care sa treaca la sfarsit o masina care aduce recompensa;
  • 6 avioane de hartie isi iau zborul dupa fiecare raspuns corect;
  • o cutie a comorilor si 6 pietricele pe care le acumuleaza copilul dupa fiecare raspuns corect;
  • un camion cu remorca si 6 papusi mici de tot care vor fi urcate in camion cu fiecare raspuns corect;
    Exemple de exercitii la masa : switch de atentie (2 activitati care se intrepatrund, una care are fluiditate si una foarte simpla), colorat, fise cu activitati etc.

Reguli

Copiii au nevoie de reguli. Banuiesc ca aceasta afirmatie o auziti peste tot. Este foarte adevarata. Regulile ii linistesc. Puterea de decizie pe care le-o oferim copiilor inca de la varste foarte mici ii destabilizeaza si din aceasta cauza apar problemele de comportament. (cand sa mananc? ce sa mananc? cand sa ies afara? cand sa dorm? cu cine sa dorm? Etc.)

In urmatorul articol va voi vorbi despre cum se construiesc regulile pentru a nu fi sortite esecului.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.