Aproximativ 1% din populatia globala a fost diagnosticata cu autism. Statisticile in America arata ca 1 din 68 de copii sunt diagnosticati cu TSA (Tulburari de Spectru Autist).

Pentru tara noastra specialistii estimeaza ca exista cel putin 15.000 de persoane cu autism. Studiile si experienta organizatiilor de profil internationale arata ca diagnosticarea timpurie, la varsta de 18 – 36 luni, interventiile specializate si integrarea sociala, cresc cu pana la 47% sansele persoanelor cu autism de a dobandi abilitati pentru viata.

35% din populatia tinerilor cu autism nu au un job dupa ce au terminat scoala.

Aceste statistici sunt ingrijoratoare si determina pe majoritatea parintilor sa fie mai precauta.

Semnele autismului care apar aproximativ la 1 an

1. Nu imita sunetele usor de recunoscut, precum “ga”, “ba”, “da” si repetarea termenului “mama”, ca raspuns entuziast la bucuria adultilor din jur.

2. Incapacitate de relationare empatica cu propria mama – se poarta de parca n-ar vedea intrarea sau iesirea mamei din camera, nu cauta in mod spontan sa fie mangaiat, alintat.

3. Nu arata cu degetul – acesta este un mod de comunicare – arata ca sa obtina un anumit obiect sau atentia mamei.

4. Nu arata obiectele din mana persoanelor din jur: un copil la 12 luni ridica un obiect interesant si vrea sa le arate persoanelor cu care interactioneaza si spun “mama, uite!”

5. Lipsa celorlate gesturi: in afara de a arata sau a indica ce-si doresc copiii la aceasta varsta ii arata mamei ca vrea sa fie luat in brate, arata la revedere, si-si scutura capul atunci cand vor sa spuna nu.

6. Lipsa de interes pentru mediul inconjurator: copilul nu este interesat sa interactioneze cu ceilalti doar de dragul de a comunica. Daca copilul nu este interesat de astfel de interactiune sau nu rade ca raspuns la un sunet menit sa obtina asta poate fi unul din semnele autismului.

7. Actiuni sau miscari repetitive, cum ar fi: invartitul rotii unei masini la nesfarsit in loc sa se joace in mod adecvat cu jucaria, miscarea degetelor in mod repetititv. Copiii in mod normal repeta aceste actiuni dar mult mai rar decat un copil cu autism.

8. Lipsa contactului vizual: se uita foarte putin sau deloc la persoana care comunica cu el, chiar daca acesta se afla la o distanta foarte mica.

9. Nu urmareste degetul cu privirea – nu se uita in directia degetului mamei sau tatalui cand acestia incearca sa-i arate ceva; in mod normal un copil la varsta de 12 luni se uita atunci cand mama arata catre o jucarie care se afla pe un raft.

10. Ofera mai multa atentie obiectelor decat persoanelor, toti copii sunt mai atrasi de obiecte decat de oameni, dar copiii cu autism petrec mult mai mult timp cu obiecte decat cu persoanele apropiate.

11. Prezinta dificultati in intelegerea si impartasirea emotiilor celorlalti dar si in exprimarea si reglarea propriilor emotii.

12. Numar limitat de jucarii pe care le manipuleaza: un copil cu autism poate avea un numar limitat jucarii (3-4) sau doar cu o singura parte dintr-o jucarie cum ar fi rotile unei masini.

13. Lipsa imitatie de actiuni sau sunete: nu imita actiunile cum ar fi aplauzele, sa bata la tobe, sau onomatopeele care sunt emise in mod natural de un copil atunci cand le aud.

14. Nu raspund la propiul nume atunci cand sunt strigati: multi parinti ai copiilor cu autism initial se intreaba daca are deficiente de auz sau cred ca pur si simplu ii ignora. Copiilor cu intarzieri in dezvoltarea limbajului ar trebui sa li se faca un test pentru a exculde aceasta problema. Dar copiii cu autism nu raspund atunci cand sunt strigati chair daca auzul lor este in perfecta conditie. Aceasta poate avea ca si cauza inabilitatea lor de a intelege limbajul sau de a-si mentine atentia.

15. Gesturi, atitudini, miscari faciale sau posturi stereotipe, uneori bizare, pe care le poate mentine un timp indelungat.

Semne autism pentru copiii cu varste intre 18 si 24 de luni

1. Rezistenta puternica la schimbare si insistenta pentru respectarea unor rutine. De aceea, schimbari minore in mediu pot cauza un distress marcat cu reactii emoţionale acute.

  • insista sa urmeze acelasi drum spre casa.
  • sa respecte aceleasi ritualuri de masa si somn.
  • insista sa manance din aceeasi farfurie sau mananca numai anumite alimente si refuza categoric altele.
  • insista sa se imbrace cu aceeasi haina.

2. lipsa cuvintelor, abilitatilor sau interactiunii sociale: acest tip de regresie nu se intampla in cazul tuturor copiilor cu autism. Dar aproximativ 20%-50% dintre parinti ai caror copii au fost diagnosticati cu autism sustin ca acestia au regresat in jurul varstei de 2 ani.

Ce ar trebui parintii sa faca?

Copilul tau are unul din aceste semne ale autismului? Incearca sa-l ajuti cat mai curand posibil. Asculta-ti instinctele daca esti ingrijorat. Cu cat mai de timpuriu este intervenitia cu atat rezultatele sunt mai bune.

In urma cercetarilor au fost identificate sase componente ale unei evaluari de diagnosticare a autismului:

  1. Interviu pentru parintii copilului
  2. Revizuirea dosarului medical, psihologic si a situatiei scolare
  3. Evaluare cognitiv-comportamentala
  4. Observatia directa, ce conta in joc interactiv cu copilul
  5. Masurarea capacitatii functionale de adaptare a copilului in societate
  6. Examinarea medicala completa.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.