Stiu cat de greu este sa gasesti terapeutul potrivit pentru copilul tau. Fie este prea calm, fie este prea autoritar, cu siguranta copilul tau are nevoie de cineva care sa se poata adapta nevoilor lui. Decizia de a recunoste “copilul meu are nevoie de ajutor” este destul de stresanta. De ce cautarea unu bun specialist trebuie sa fie si mai stresanta?

Iata ce trebuie sa stii.

1. Intreaba un specialist pe care il cunosti deja!

Fie ca este medic de familie, medic pediatru sau chiar psiholog, nu poti sti pana nu intrebi. Acesti specialisti intalnesc zilnic zeci de copii, multe dintre mamicile lor au intampinat aceleasi dificultati ca si tine. Atunci cand ceri cuiva ajutorul nu este nevoie sa intri in detalii. Este suficient sa spui “Copilul meu intampina dificultati de a se exprima, cunoasteti pe cineva care ma poate ajuta?”

2. Intreaba prietenii sau membrii familiei daca iti pot recomanda pe cineva.

Cei apropiati poate nu au sesizat nicio problema sau nu vor sa te deranjeze propunandu-ti sa duci copilul la un specialist. Asa ca depinde doar de tine, nu ezita sa-i intrebi, sa recunosti ca ai nevoie de ajutor.

3. Daca cunosti un terapeut renumit foloseste-l ca punct de plecare.

Un terapeut cunoscut are un CV pe internet sau profil pe Linkedin. Acceseaza-l si vezi ce calitati trebuie sa aiba terapeutul ideal pentru copilul tau. Fa-i o vizita si daca pentru orice motiv nu vrei sa-ti duci copilul la el, intreaba-l daca poate sa-ti faca o recomandare.

4. Cauta pe internet!

Copilul tau are autism, cuvintele cheie sunt “terapie ABA”, “evaluare comportament” inclusiv pe Facebook pagini precum “caut terapeut”. Fii atent la comentarii. Daca ai gasit un nume, cauta-l pe google. Un bun terapeut are un site. Citeste-i site-ul si articolele.

Nu cauta terapeutul pe olx.ro!

5. Cum isi foloseste cunostintele.

Sunt putine persoane care pot modifica rigiditatea unui program pentru a fi adaptat nevoilor copilului. Sunt multi terapeuti care nu sunt dispusi sa schimbe nimic din ceea ce au invatat, pe principiul “asa este terapia ABA asa o aplic”.

6. Nu te limita la o un singur nume

Chiar daca ai gasit ceea ce cautai este bine sa ai un plan de rezerva. Poate terapeutul se muta, se angajeaza este bine sa ai 2 terapeuti.

7. Daca ai gasit pe cineva care a indeplinit aceste cerinte, intalneste-te cu el inainte sa i-l prezinti copilului tau.

Este important sa porti o dicutie cu el, sa-i pui cat mai multe intrebari. Nu ezita, aceasta persoana ii poate schimba in bine sau in rau viata copilului tau.

8. Suna-l.

Atunci cand ai numarul unui terapeut – suna-l. Pregateste-ti dinainte cateva intrebari. Cateva exemple:

  • Unde a facut facultatea (este important sa fie ceva in domeniul psihologiei)?
  • Ce specializare au? Daca aveti nevoie de un terapeut aba este bine sa aiba BCBA-ul sau cursuri acreditate international de Universitati din SUA.
  • Daca au mai intalnit problemele cu care se confrunta copilul tau, daca sunt licentiati.

De la prima intalnire fii atent la fiecare detaliu. Este foarte important si cum te vei simti tu ca parinte / tutore in preajma lui, daca nevoile tale au fost ascultate.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.