Cum construim regulile pentru a nu fi sortite esecului?
Copiii au nevoie de reguli pentru a se simti in siguranta. Dar prea multe reglui pot duce la aparitia unor probleme de comportament nedorite. Stabilirea unor reguli devine complicata atunci cand ai mai multi copii, fiecare dintre acestia au nevoie de reguli usor diferite. Si bineinteles, regulile trebuie modificate pe masura ce copilul tau creste.
In primul rand incepe cu o lista de sarcini in casa.
Sarcinile acasa cuprind lucruri cat mai generale. Daca tu tii foarte mult la curatenie si ai totul in ordine, ca regula generala pentru copilul tau ar fi sa stranga jucariile dupa el sau sa-si faca patul. Atunci cand ne gandim ce regula ar trebui sa-mi invat copilul trebuie sa ai in vedere scopul acesteia, cu ce l-ar putea ajuta pe viitor.
Iata 5 reguli importante pe care fiecare copil ar trebui sa le respecte
- Reguli pentru siguranta copilului: “Nu te aseza cu picioarele pe mobila”; “Nu raspundem la usa atunci cand mama este la dus”
- Reguli ce tin de moralitate: “Inotdeauna sa spui adevarul”; “Cere-ti scuze atunci cand ai gresit cu ceva”
- Reguli ce promoveaza rutina: ” Spala dintii dupa fiecare masa”; “Pune hainele murdare in cosul de rufe”
- Reguli de socializare: “Imparte jucariile cu fratele/prietenul tau”; “Asteapta-ti randul la joc”; invata copiii dreprinderi de socializare, pentru a-si face cu usurinta prieteni.
- Reguli care pregatesc copilul pentru realitate: stabilind reguli despre responsabilitati si bani ii ajuta pe copii pe viitor. Stabileste cateva responsabilitati si ofera-le posibilitatea de a castiga o alocatie.
O data stabilite regulile nu-ti ramane decat sa le pui in practica:
- Fa o lista cu aceste reguli pe care sa o afisezi la vedere (daca nu stiu sa citeasca foloseste desene). Nu scrie din prima zi prea multe reguli, cat mai simplu posibil. Formularea regulilor trebuie sa fie una pozitiva. In loc sa spui “Nu ai voie sa alergi prin casa” poti formula ” Cand intram in casa mergem incet” Nu folosi cuvinte vagi (frumos, cuminti, linistiti) inlocuieste-le cu comportamente exacte.
- Stabileste consecintele in acelasi timp cu regulile. Daca a respectat toata ziua regulile atunci poti folosi o consecinta pozitiva precum “ai voie la calculator dupa masa” si daca a incalcat regulile poti folosi o consecinta negativa precum “pierderea unui privilegiu” “time-out”.
Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.
Sursa poza: www.momjunction.com
Leave A Comment