Copilul tau are 3 ani si nu spune decat cateva cuvinte? In parc, toti copiii vorbesc, numai al tau nu? Educatoarea ti-a recomandat sa duci copilul la logoped?
In societatea noastra exista nenumarate exemple de copii care au inceput sa vorbeasca mai tarziu, si care totusi au devenit adulti de succes – un unchi, bunicul, unul dintre parinti, sau chiar Albert Einstein. Prin urmare, putini sunt parintii care cer sfatul specialistului in primii 3-4 ani de viata ai copilului, daca nu observa intarzieri si in alte domenii de dezvoltare. Faptul ca nu stiu ce este “normal” si cand ar trebui un copil sa inceapa sa vorbeasca este un factor sublimentar, care intarzie vizita la logoped.
Dezvoltatea limbajului la un copil tipic (care nu manifesta intarzieri si in alte arii de dezvoltare)
0-12 luni
Pana la varsta de 1 an copilul vocalizeaza, tipa, gangureste, emite sunete prelungite (“oooo”) (“aaaa”), spune silabe. Aceasta este perioada in care copilul se pregateste sa vorbeasca si dureaza pana la emiterea primelor cuvinte.
12-18 luni
In aceasta perioada copilul incepe sa spuna cuvinte (“mama”, “papa”) spontan, si emite cuvintele auzite in jur. De asemenea, pentru a-si exprima dorintele si nevoile, copilul se ajuta de o multime de gesturi. Astfel, pe langa cuvintele invatate, copilul arata adultului ceea ce isi doreste (intinde mana spre jucaria preferata si spune “masina”, sau arata gura si spune “apa”, cand ii este sete).
Unii copii dezvolta gesturi si comportamente pentru o situatie anume, de exemplu, bate din picioare cand este suparat sau plange cand ii este somn.
19-24 luni
Intre 19 si 24 de luni copilul intelege intrebari si comenzi simple. Tot in aceasta perioada apar propozitiile simple (“Bebe plange”, “Mami pleaca”) si alaturarile de doua cuvinte, ce tin loc de propozitie (“Tati apa”). Creste vocabularul, majoritatea cuvintelor fiind substantive. Este normal ca in această perioada copilul sa nu pronunte corect, deoarece sunetele aparute sunt de regulă vocalele, M, P, B, N, iar sunetele mai grele, de exemplu R, S, Z etc., urmeaza sa apara.
2-3 ani
La această varsta, copilul incepe sa experimenteze cu tonalitatea, astfel, va incepe sa faca diferenta intre vorbirea normala si vorbirea in soapta. Apar pronumele – eu, tu, el etc., care sunt folosite de regula corect. Acum formeaza propozitii cu mai multe cuvinte, folosind adecvat verbele (“Baiatul mananca mar”) si raspunde la intrebari despre activitatile de zi cu zi (“Unde este ursuletul?”, “Vrei banana?”). Vocabularul activ cuprinde intre 200 si 300 de cuvinte.
Dupa 3 ani
Vorbirea copilului care depaseste varsta de 3 ani devine din ce in ce mai complexa. In acest moment, adultii din afara familiei ar trebui sa inteleaga aproape tot ce vrea sa spună copilul.
La aceasta varsta, copilul este capabil sa sustina o conversatie si sa-si adapteze modul de adresare, in functie de persoana cu care vorbeste.
Este important sa avem in vedere faptul ca nu toti copiii se dezvolta in acelasi ritm. Chiar daca alti copii vorbesc mai mult sau mai corect decat copilul tau, nu înseamnă neapărat că este o problema. Insa, e bine sa ai in vedere pasii pe care copilul trebuie sa ii faca in achizitionarea limbajului, si sa nu eziti sa intrebi un logoped atunci cand incepi sa te ingrijorezi.
Leave A Comment