Mass Media – reviste, desene animate, radio, jocuri video, filme, televizor, tableta, telefon – reprezinta o forma complet diferita de socializare fata de celelalte tipuri, pentru ca niciunul din aceste mijloace nu ofera oportunitati de interactiune sociala.

Televizorul influenteaza copiii inca de mici si afecteaza direct dezvoltarea abilitatilor cognitive si de socializare. Simplul fapt ca televizorul sau eletronicele nu ajuta la dezvoltarea relatiei dintre receptor si emitator, nefiind interactive, isi pune semnificativ amprenta asupra dezvoltatii generale, in principal asupra dezvoltarii limbajului copiilor.

Avantaje / dezavantaje

  • Le ofera iluzia satisfacerii nevoii de interactiune, dar nu le dezvolta deprinderile sociale de care au nevoie in viata reala, care sa le permita o relationare pozitiva cu cei de aceeasi varsta.
  • Reduce timpul liber necesar invatarii abilitatilor sociale: un copil petrece zilnic 3-4 ore in fata televizorului, tabletei.
  • Dependenta de o varietate de informatii la care au acces ce duce la o agitatie continua.
  • Copiii invata uitandu-se la televizor, unele informatii sunt benefice altele nu (invata despre lume, ocupatii – ce face un medic, invata limbajul de specialitate dar si alte conotatii ale limbajului pe care ai prefera sa nu le stie).

De ce lasam copilul la tableta? Ce spun parintii.

  1. Este usor si convenabil – decat sa alerge prin casa sau sa fiu mereu cu ochii pe el macar il stiu in siguranta – multe din aceste afirmatii le-am auzit de-a lungul experientei mele cu parintii copiilor cu care am colaborat.
  2. Este educational – ii ofera o multitudine de abilitati – sa citeasca, sa scrie, operatii matematice, problematizarea.
  3. Imi ajuta copilul sa se concentreze – este interesant insa de observat de ce copiii cu deficit de atentie care in clasa au dificultati de concentrare si la tableta pot petrece multe ore nemiscati. Aceasta le ofera cu fiecare clipa o recompensa fie sunete, culori interesante, castigul unei curse de masini, iar in clasa efortul depus pentru a obtine o recompensa este mult mai mare si atunci motivatia scade.

Cercetarile arata ca un copil de 2 ani sau mai mic se dezvolta mai bine folosindu-se de propriile simturi sa exploreze lumea si sa interactioneze cu ceilalti copii decat folosind electronicele.

Mic test de integrare sociala.

Raspunde la urmatoarele intrebari si vezi cum poti evalua abilitatile sociale ale copilului tau:

  • Copilul tau prezinta compasiune pentru ceilalti?
  • Copilul tau se intelege cu ceilalti copii?
  • Este interesat sa se joace cu ceilalti?
  • Cat de bine se comporta copilul tau in grup?

Daca raspunsul tau la aceste intrebari este “nu” te putem ajuta.

  • nu prezinta compasiune pentru ceilalti
  • nu reuseste sa-si dezvolte prietenii
  • nu se joaca cu alti copii
  • nu imparte jucariile, plange mereu ca este neindreptatit

Echipa JoyTherapy va organiza cercuri de socializare, ateliere de dezvoltare personala si abilitati de lucru in echipa.

Ai un copil care intampina aceste dificultati sau cunosti pe cineva cu aceste tulburari? Suna-ne acum 0724 730 610 sau acceseaza pagina de contact si lasa-ne un mesaj.

.