In ultima perioada m-am lovit de intrebarea “E nevoie sa lucram si acasa?” de foarte multe ori. Raspunsul este DA, scopul nostru este de a pregati copilul sa se integreze intr-o comunitate si cu cat se lucreaza mai mult pe toate planurile cu atat progresele sunt mai evidente.
Procesul terapeutic nu este unul usor si necesita multe sacrificii din partea parintilor ca acesta sa-si atinga obiectivele.
Fiecare copil in parte are nevoie de un program personalizat intr-un mediu organizat. Dificultatile pe care le intampina includ: probleme de comportament, dificultati de invatare, de imitatie si intarzieri severe de limbaj pe care nu le pot depasi fara ajutor.
In ce consta construirea programului de terapie acasa
- Dupa ce v-ati informat despre “cum sa gasesc terapeutul potrivit“ coordonatorul ales va face o evaluare pe competente care ajuta la dezvoltarea programelor adaptat nevoilor si capacitatii de invatare ale copilului tau.
- Realizarea programelor, pentru fiecare competenta (item din evaluare – ex: NU arata cu degetul – program “Arata catre itemii doriti”
- Sedinta cu parintii, copilul si terapeutii implicati in acest proces pentru explicarea programelor.
- Sedinte cu coordonatorul se organizeaza in functie rapiditatea cu care copilul avanseaza si de nivelul de pregatire al terapeutilor. Pot fi o data la 2 saptamani sau o data pe luna.
Cat timp dureaza programul de terapie acasa?
Este foarte greu de raspuns la aceasta intrebare. Raspunsul variaza de la un copil la altul. Unii copii au nevoie de un an de terapie acasa alti copii au nevoie de 1-8 ani de terapie intensiva acasa. Perioada depinde foarte mult de capacitatea copilului de adaptare si asimilare a noilor informatii. Nu trebuie sa fie la nesfarsit, scopul terapiei este de a-l ajuta pe copil sa se integreze in colectivitate.
Ce schimbari trebuie sa vad dupa un an de terapie?
Primele luni ale terapiei vor fi un pic mai rigide. In general copiii cu autism sunt rezistenti la schimbare. Dupa primul an de terapie copilul ar trebui sa manifeste cat mai putine probleme de comportament, sa stie sa se joace, sa comunice, este pregatit sa invete lucruri noi, sa-si insuseasca conceptele academice de baza astfel incat sa poate construi altele mai complexe si mult mai multe.
Leave A Comment